Recensie De Stentor

Gepost op in de categorie Geen categorie

1795160_697489313623911_6942873525063270436_o

Kluchtigheid past bij kleurrijke ‘Moulin R’

Geplaatst op 14
Door Hans Invernizzi

DEVENTER – Amateurs hebben iets met Moulin Rouge, de film uit 2001 over de befaamde Franse nachtclub anno 1899. Een paar jaar geleden waagde een Apeldoorns gezelschap zich aan het verhaal over de dodelijke zieke prostituee Satine en haar onmogelijke liefde voor de getormenteerde schrijver Christian.
Nu is het Deventer Musical dat met Lise Low in de rol van hoertje en Kas Driesen als ambitieuze auteur de schemerige onderwereld van een allang verdwenen Parijs in musicalvorm op toneel brengt.
Scriptschrijver Jasper Korving kreeg een briljante ingeving want hij heeft de langdradige, gedateerde belevenissen van Satine, Christian, de nachtclubeigenaren Silvie (Marije Denekamp) en Harold(Ko Portengen) en de steenrijke maar oh zo nukkige en egoïstische geldschieter De Duke (Walter Tansini) in een tijdloos jasje gegoten. De liedjes zijn hitjes uit de 20e eeuw en voor het overige wordt ook geen poging tot historisch correcte reconstructie gedaan. Alle energie is gaan zitten in het aantrekkelijk verbeelden van de dunne plot met enthousiast acterende en zingende sexy danseressen, aangevoegd door de jaloerse Nini (Denise Ververda), hardwerkende personeelsleden, een bont clubje drukdoenerige bevriende artiesten en een stel licht aangeschoten klanten (onder wie burgemeester Andries Heidema van Deventer als edelfigurant).
De kluchtige toon is passend, maar soms schiet de groep – wat overacterend – door richting melodrama. Toch overheersen de vrolijke luchtigheid en kleurigheid en dat maakt ‘Moulin R.’ , als film een veel te vet aangezette tranentrekker, alleszins genietbaar.
Muzikaal klopt de voorstelling, met een gedisciplineerde opererend orkest, ook. Hulde dus voor het lef van Korving, regisseur Monique Braam, choreograaf Jasmijn Utermark, muzikaal leider Frank Litjens en de rest van de crew, die – rekening houdend met de beperkingen van amateurs – een topprestatie hebben geleverd.

‘Moulin R’ – Deventer Musical
Gezien: Deventer Schouwburg 11/4

★★★★☆