Waagstuk

Gepost op in de categorie Waagstuk

waagstuk

Deventer Musical brengt op 21, 22 en 23 april 2017  de speciaal voor Deventer Musical geschreven musical Waagstuk.

Over Waagstuk

Scriptschrijver Christine Geense en componist Anton Wolvekamp, allebei jonge maar ervaren talenten, hebben zich verdiept in de geschiedenis van de stad Deventer en de artistieke mogelijkheden van Deventer Musical. Het resultaat is een vlot geschreven musical voor een breed publiek met pakkende dialogen en verrassende, meerstemmige koorwerken en solonummers.

Het verhaal is geen traditionele, historische musical over Deventer, maar een verhaal waarin de relaties tussen inwoners in het begin van de 20e eeuw centraal staan. Een interessante tijd om de veelzijdigheid van de stad te presenteren. De handel en het bedrijfsleven. De relatie met het platteland. De contacten met Indië. Zoals gezegd staan persoonlijke relaties centraal. Liefdesrelaties, maar ook de verhoudingen tussen werkgevers en arbeiders en boeren en stadsmensen.

Het verhaal

Deventer, 1910. De stad barst bijna uit zijn voegen van de bedrijven en fabrieken. Huisjes en werkplaatsen worden overal en nergens gebouwd. In het hart van al deze bedrijvigheid zit de twintigjarige Eveline Gosschalk, dochter van de burgemeester, zich stierlijk te vervelen. Haar vader Hendrik Gosschalk is druk op het Stadhuis; haar gouvernante Beatrijs hanteert een strikte scheiding tussen werk en privé, haar beste vriendin Anna is van een andere klasse en werkt elke dag als wasvrouw in de Stoom-, Wasch-,Bleeck-en Strijkinrichting, en haar kersverse verloofde, de beruchte Deventer zakenman en pandjesbaas Herbert van Eijdenhout, is… tja, wat doet hij eigenlijk…?

Niemand die het precies weet behalve Manus, de barman van de Heerensociëteit die van alle roddels op de hoogte is. Van Eijdenhout komt elke dag met andere heren van de welgestelde klasse samen in de soos, om te klagen over het werk en het leven. Van Eijdenhout wil, zodra hij eenmaal getrouwd is met Eveline, zo snel mogelijk naar Oost-Indië vertrekken. Hij heeft Nolle Klunder, een talentvol en kundig boer en de man van Anna, gevraagd mee te gaan als zijn landbouw-opzichter. Voor veel Deventenaren is Indië het beloofde land. Het is ook dé reden waarom de avontuurlijke Evelien een huwelijk met Van Eijdenhout overweegt. Maar haar beste vriendin Anna is juist fel gekant tegen het huwelijk.

De werkende klasse van Deventer begint zich te organiseren in vakbonden; het volk komt meer en meer in opstand tegen Van Eijdenhouts exorbitante huurprijzen en uitbuiterij. Anna is een van hen. Ze moet niets van Van Eijdenhout hebben en vermoedt dat hij enkel uit is op Eveline’s geld. Een felle ruzie tussen de twee vrouwen lijkt een einde te maken aan een jarenlange vriendschap. Maar dan vliegt het dure landhuis van Van Eijdenhout plotseling in de hens en wordt Nolle gearresteerd voor brandstichting. Handelde Nolle in opdracht van de vakbonden? Of is er meer aan de hand? Wat weet Manus? En waarom heeft Van Eijdenhout plotseling zo’n haast om naar Indië te vertrekken?

In ‘Waagstuk, een Deventer musical’ gaan historische feiten en fictie hand in hand. Het is een musical over sterke mensen in zwakke posities, die zich niet zomaar laten kisten. Een stuk met sterke vrouwen- en stevige mannenrollen, en een verhaal waarin ruimte is voor humor en ontroering. Maar vooral is het een musical over lef – het lef om te durven dromen, het lef om verder te kijken dan je eigen wereld, het lef om voor jezelf op te komen, het lef om lief te hebben, en, boven alles, over het lef van de Deventenaar.

 

Script Christine Geense
Componist Anton Wolvekamp

 

Wil je meedoen aan deze ‘Deventer Musical’?

Repetities starten op 5 september 2016. Er zal wekelijks op maandagavond gerepeteerd worden van 20.00 uur tot 22.30 uur.

Aanmelden kan via deze link: http://goo.gl/forms/tICRkkornl21eBxD2

Tags: , , ,